De vier jaar op de middelbare school zitten erop. Jaren vol met huiswerk, schriftelijke overhoringen en luistertoetsen zijn netjes afgerond en je hebt een vmbo-diploma op zak. Hartstikke goed gedaan, maar het is alweer tijd voor de volgende stap via één van de vele leuke mbo-opleidingen. De vervolgopleiding wacht op jou! Na de zomervakantie mag jij jezelf officieel een student noemen. Naast alle verleidingen van het studentenleven moet er natuurlijk ook daadwerkelijk gestudeerd worden. In dit artikel lees je alles over de verschillende mbo-opleidingen en hoe jij verzekerd bent van een vliegende start op het mbo. Laat die volgende stap maar komen.

Tijd voor een perfecte start

Het gemoedelijke van de middelbare school komt langzaam ten einde. De dagen waar je met je beste vrienden door de gangen van de school slenterde en niemand jou iets kon maken, ze zijn voorbij. Je begint weer helemaal onderaan in het eerste jaar van een compleet nieuwe school. Misschien ga je wel studeren in een nieuwe stad en je vrienden maken misschien ook wel andere keuzes. Je staat er dus grotendeels alleen voor. Niet getreurd, er zijn een aantal tips die jouw nieuwe start een stuk makkelijker maken.

De belangrijke tips tijdens jouw mbo-opleiding

Als je daadwerkelijk naar een andere stad gaat of in ieder geval een stukje moet reizen voordat je op school bent, is het handig om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Om te reizen met het openbaar vervoer heb je een OV-chipkaart nodig. Deze kun je heel gemakkelijk aanvragen en activeren. Zorg dat je dit hebt gedaan voordat je begint met studeren. Jouw vervolgopleiding bestaat naar alle waarschijnlijkheid uit verschillende vakken. Ook nu heb je boeken nodig, bestel deze online of koop ze tweedehands! Daarnaast heeft DUO een aantrekkelijke regeling om jou te financieel te ondersteunen tijdens de studie. Dit heet studiefinanciering. Ben jij 18 jaar of ouder? Grote kans dat je in aanmerking komt voor deze regeling. Zorg wel dat je alles goed doorneemt en kijk ook naar de eventuele gevolgen van de DUO-aanvraag. Het kan zo zijn dat de financiële compensatie op een later moment terug moet betalen.

Voorbereiding op het echte werk

Na het volgen van een mbo-opleiding van Cosmo ben jij goed voorbereid op het echte werk. Gebruikelijk duren de opleidingen tussen de twee en drie studiejaren. Je komt in aanraking met het werkveld en doet ervaring op door enerverende stages te volgen. Het kan ook zo zijn dat je een stage in het buitenland gaat volgen. De opleidingen zijn te volgen in Den Bosch, Haarlem en Heerenveen.